dimosiografika.gr
Image default
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑ

Ηράκλειο: Στο Αυτόφωρο ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου – Οι μισές μονάδες ηλικιωμένων στο Ηράκλειο δεν έχουν άδεια λειτουργίας

Κοινοποίηση

Με τις κατηγορίες της έκθεσης κατ΄ εξακολούθηση και κατά συρροή και της υποβάθμισης περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων, παραπέμπεται στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου ο 60χρονος ιδιοκτήτης του γηροκομείου που συνελήφθη χθες μετά καταγγελία για τις συνθήκες διαβίωσης των 92 τροφίμων και την κατάσταση του κτιρίου.

Νωρίτερα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Ηρακλείου, ο οποίος άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για έκθεση από δράστη που έχει υποχρέωση να περιθάλπει τους παθόντες δια παραλείψεως κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, για υποβάθμιση περιβάλλοντος και για παραβίαση των προβλεπόμενων από το νόμο 2345/95.

Ο 60χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, είχε πριν από περίπου μία εβδομάδα οδηγηθεί ξανά στο Αυτόφωρο καθώς δεν είχε φροντίσει για την έκδοση άδειας λειτουργίας παρά το γεγονός πως ήδη από το 2018 υπάρχει απόφαση διακοπής λειτουργίας της δομής ηλικιωμένων λόγω έλλειψης της σχετικής αδειοδότησης.

Θέμα έκθεσης σε κίνδυνο ωφελουμένων της δομής

Στην εκ νέου σύλληψη του 60χρονου οδήγησε η έκθεση των αρμόδιων κοινωνικών συμβούλων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, σύμφωνα με την οποία προέκυπτε θέμα έκθεσης σε κίνδυνο ωφελουμένων της δομής. Η συγκεκριμένη έκθεση κοινοποιήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου, η οποία κλήθηκε να προχωρήσει στην σύλληψή του ιδιοκτήτη της δομής.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τον έλεγχο στο κτίριο διαπιστώθηκε ελλιπής καθαριότητα του χώρου, δυσοσμία, φθορές του κτιρίου, έλλειψη εποπτείας των κλινών από προσωπικό, μικρής χωρητικότητας δωμάτια, στα οποία έμεναν ακόμα και 3 ηλικιωμένοι, ενώ σε ορισμένα μπαλκόνια δωματίων δεν υπήρχαν κάγκελα και είχε αποκλειστεί η πρόσβαση των ωφελούμενων σε αυτά.

Με την έκθεση και την εισήγηση των αρμόδιων κοινωνικών συμβούλων για την συγκεκριμένη δομή ολοκληρώθηκε ένας κύκλος ελέγχων των μονάδων ηλικιωμένων, ο οποίος άνοιξε μετά την υπόθεση των θανάτων ηλικιωμένων σε γηροκομείο των Χανίων. Από τους ελέγχους θέμα έκθεσης προέκυψε για την συγκεκριμένη μονάδα, η λειτουργία της οποίας θα τεθεί σε σύσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών με την εισαγγελία την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι μισές δομές ηλικιωμένων χωρίς άδεια

Αίσθηση προκαλεί, επίσης, το γεγονός πως, σύμφωνα με τα όσα είπε στην ΕΡΤ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ηρακλείου Σπύρος Χαρτοφύλακας, από τις συνολικά 16 δομές ηλικιωμένων της περιφερειακής ενότητας οι 8, οι μισές δηλαδή, δεν έχουν άδεια λειτουργίας για διάφορους λόγους. Μία από αυτές λειτουργεί με παρατάσεις που λαμβάνει υπό προϋποθέσεις βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ενώ μία ακόμα, η 17η είναι νέα, υπό αδειοδότηση, δομή.

Οι δομές αυτές, παρότι δεν διαθέτουν άδεια, σύμφωνα με τον κ. Χαρτοφύλακα, έχουν γενικά ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργίας, αλλά αυτό δεν φτάνει, καθώς για κάποιο λόγο στερούνται αδειοδότησης και αυτός ο λόγος δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες έκθεσης για τους ωφελούμενους.

Παρόλα αυτά οι δομές αυτές συνεχίζουν να λειτουργούν με δικαστικές αποφάσεις, ασφαλιστικά μέτρα και παρατάσεις, ενώ παράλληλα καλύπτουν τις πιεστικές ανάγκες για φιλοξενία ηλικιωμένων και όχι μόνο, εξαιτίας της ανεπάρκειας των υπαρχουσών μονάδων. Είναι ενδεικτικό πως, όπως ανέφεραν γνώστες της κατάστασης στην ΕΡΤ, αυτές οι μονάδες δέχονται πιέσεις για την φιλοξενία ατόμων με άνοια και Altzheimer, ελλείψει άλλων κατάλληλων δομών. Ακριβώς λόγω της έλλειψης κατάλληλων δομών η εφαρμογή μιας απόφασης διακοπής λειτουργίας αυτών των μονάδων είναι δύσκολη καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί η φιλοξενία των ωφελουμένων κάπου αλλού.

ertnews.gr

Related posts

Ουκρανία: Δεν ελπίζει να παραλάβει F-16 εντός του έτους

Μετά από 43 χρόνια ξεκίνησε η δίκη για την επίθεση στη συναγωγή της οδού Κοπέρνικου στο Παρίσι

Oμάδα Σύνταξης

Μουσικοποιητική Βραδιά στο Ωδείο Αθηνών

Oμάδα Σύνταξης