dimosiografika.gr
Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η ψηφιακή διακυβέρνηση όπλο κατά της γραφειοκρατίας

Κοινοποίηση

Πώς μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη η ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα; Τι σχέση έχουν οι παροχές υγείας, το αίσθημα της ασφάλειας και η ευελιξία στην κινητικότητα με την εξέλιξη της τεχνολογίας των δικτύων;

Δεν πρόκειται απλώς για μια νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας που παρέχει υψηλότερες ταχύτητες. Η ανάπτυξη των δικτύων 5G προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες, καθώς αποτελεί μια νέα τεχνολογία – ορόσημο που ανοίγει τον δρόμο για πρωτόγνωρες εμπειρίες τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης.

Τα δίκτυα 5G διαμορφώνουν ένα ευέλικτό οικοσύστημα, το οποίο πρόκειται να αναμορφώσει τον κόσμο στον οποία τα πάντα θα είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους (εφαρμογές IoT, AI, edge computing) και η διαχείριση δεδομένων θα είναι αποτελεσματικότερη και πιο ασφαλής. Τα νέα δίκτυα παρέχουν πρόσβαση σε πρωτοφανή όγκο πληροφοριών διατηρώντας την ποιότητα από οποιαδήποτε συσκευή, όπου και αν βρίσκεται κανείς και οποιαδήποτε στιγμή. Η κατάλληλη αξιοποίησή τους μπορεί να διασφαλίσει τη μετάβαση σε έξυπνες και διασυνδεδεμένες πόλεις.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το περιβάλλον μπορούν να διαδραματίσουν οι υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης, οι οποίες δύναται να μεταλλαχθούν μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας σε σύγχρονα συστήματα παροχής υπηρεσιών, που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

Η παρουσία δικτύων 5G επιτρέπει στις δομές του δημοσίου τομέα να βελτιώσουν την εσωτερικής τους λειτουργία, να ενισχύσουν τα επίπεδα επικοινωνίας μεταξύ τους με αποτέλεσμα την απρόσκοπτη και ταχύτατη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, ενώ η δυνατότητα ελέγχου από πλευράς δημοσίου θα γίνεται πιο εύκολα και με ακρίβεια.

Η ψηφιακή διακυβέρνηση αποτελεί το κυρίαρχο εργαλείο για την πάταξη της γραφειοκρατίας, καθώς οδηγεί στην απλοποίηση όλων των διαδικασιών που αφορούν στην επικοινωνία μεταξύ των φορέων του Δημοσίου και στη συνέχεια μεταξύ των πολιτών και επιχειρήσεις. Ένας αποτελεσματικός, ευέλικτος και γρήγορος κρατικός μηχανισμός ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο κράτος. Η επένδυση στην ψηφιακή καινοτομίας ενδυναμώνει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας τόσο των πολιτών όσο και του κρατικού μηχανισμού ευνοώντας την ανάπτυξη και την πρόοδο. Η ψηφιακή διακυβέρνηση μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την τροποποίηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, προσφέροντας ώθηση στην οικονομία και κατά συνέπεια την ευημερία του συνόλου.

Πώς επηρεάζει ο ψηφιακός μετασχηματισμός κάθε πτυχή της ζωής;

Τα εξελιγμένα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ωφελημένοι από τα καινοτόμα τεχνολογικά δίκτυα δεν είναι μόνο η ενημέρωση, η ψυχαγωγία, η επικοινωνία και οι αγορές.

Τα σύγχρονα δίκτυα 5G διευκολύνουν και εξελίσσουν την ψηφιακή διακυβέρνηση, δίνοντας την ευκαιρία σε κυβερνήσεις, φορείς, δημόσιες υπηρεσίες, περιφερειακές και τοπικές αρχές να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, αναβαθμίζοντας το επίπεδο ζωής και βελτιώνοντας κρίσιμους όρους για τις σύγχρονες κοινωνίες. Η ασφάλεια, η προσβασιμότητα, η βιωσιμότητα είναι ορισμένες από αυτές τις λέξεις – κλειδιά που επηρεάζονται θετικά από τα δίκτυα 5G.

Ορισμένα από τα παραδείγματα:

Χάρη στα δίκτυα 5G, τα στελέχη του δημοσίου μπορούν να έχουν πρόσβασή και να μοιράζονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο (real time) βελτιώνοντας την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα στη λήψη των αποφάσεων και προλαμβάνοντας κινδύνους. Θα μπορούν για παράδειγμα οι πολίτες να βρίσκουν πιο εύκολα πάρκινγκ (smart parking), τα φώτα θα ανάβουν με τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό (smart lightning), ενώ η αποκομιδή των σκουπιδιών θα γίνεται με προγραμματισμένες ροές, που θα εξοικονομούν δρομολόγια αλλά και δεν θα αφήνουν τους κάδους γεμάτους.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Related posts

Μαζική η έξοδος του Πάσχα

Oμάδα Σύνταξης

Δίκη Άλκη Καμπανού: Ομολόγησε το θανάσιμο χτύπημα ο δεύτερος κατηγορούμενος

Oμάδα Σύνταξης

Αστυνομικός βούτηξε σε χείμαρρο διασώζοντας παππού και εγγονή

Oμάδα Σύνταξης