dimosiografika.gr
Image default
ΥΓΕΙΑ

Κοξάκι: 41 παιδιά με κλινική εικόνα του ιού στη Λάρισα

Κοινοποίηση

Από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας συνολικά  41 παιδιά με κλινική εικόνα κοξάκι, από τα οποία 35 είχαν ηλικία κάτω των 6 ετών.

Ο ιός κοξάκι ανήκει στο γένος των εντεροϊών και ταξινομείται σε δύο ομάδες, την ομάδα Α και την ομάδα Β. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της άμεσης στενής επαφή με σταγονίδια του αναπνευστικού (με το βήχα, το φτάρνισμα, την ομιλία) και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού.

Λοιμώξεις από ιό κοξάκι παρατηρούνται κάθε χρόνο και συνήθως παρουσιάζουν έξαρση το φθινόπωρο.

Η λοίμωξη από ιό κοξάκι αποτελεί ιογενές νόσημα, συχνά της πρώιμης παιδικής ηλικίας, με  συνήθη συμπτώματα όπως πυρετός, εξάνθημα, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ή και το γαστρεντερικό σύστημα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αυτοϊώμενο.

Το νόσημα δεν υπάγεται στα επιτηρούμενα νοσήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης νοσημάτων του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού εγκαταστάθηκε και λειτουργεί συνδρομικό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας.

Η αυξημένη συνδρομική και εργαστηριακή επιτήρηση στην περιοχή έχει συμβάλλει στην διάγνωση λοιμώξεων, που παρουσιάζουν έξαρση κατά την περίοδο του φθινοπώρου και πιθανόν δεν σχετίζονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Πόσα παιδιά έχουν κλινική εικόνα ιού κοξάκι στη Λάρισα

«Κατά την περίοδο μεταξύ 23 Οκτωβρίου και 13 Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας συνολικά 41 παιδιά με κλινική εικόνα κοξάκι από τα οποία 35 είχαν ηλικία κάτω των 6 ετών», αναφέρει σε ανακοίνωσή που εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο ΕΟΔΥ.

Οι πλειονότητα των παιδιών παρουσίασε ήπια  κλινική εικόνα, ενώ νοσηλευτήκαν 6 παιδιά με ολιγοήμερες νοσηλείες (κυρίως λόγω αδυναμίας σίτισης).

Κατά το διάστημα αυτό δεν παρατηρήθηκε αυξητική τάση στα κρούσματα κοξάκι.

Μέσω της εργαστηριακής διερεύνησης βρέθηκαν 12 παιδιά θετικά για εντεροϊούς στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

Παρόμοια περιστατικά δεν αναφέρθηκαν στις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Η επιδημιολογική εικόνα που σχετίζεται με την ανίχνευση κρουσμάτων μόνο στην ΠΕ Λάρισας και την απουσία ανίχνευσης από τις υπόλοιπες ΠΕ Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από την πλημμύρα μετά από την κακοκαιρία «Daniel», είναι ενδεικτική ότι η κυκλοφορία του ιού κοξάκι δεν σχετίζεται με την πλημμύρα.

Λόγω ότι το νόσημα δεν επιτηρείται συστηματικά από τη Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης & Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν τα περιστατικά κατά την τρέχουσα περίοδο παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με προηγούμενες περιόδους.

Τι θα πρέπει να γίνει σε σχολείο που θα βρεθεί θετικό κρούσματα κοξάκι

Ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού σε περίπτωση κρούσματος, είναι η απομάκρυνση του κρούσματος από τη σχολική του μονάδα μέχρι την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του και  η επισταμένη τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής παιδιών, εκπαιδευτικών – προσωπικού  του σχολείου (τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ιδίως πριν από το φαγητό και μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα).

Επιπρόσθετα, συνιστάται ο καλός αερισμός όλων των χώρων, ο επιμελής καθαρισμός των επιφανειών που αγγίζονται και των τουαλετών.

Σημειωτέο ότι δεν ενδείκνυται ως μέτρο πρόληψης να κλείνει η σχολική μονάδα όπου έχει εκδηλωθεί το κρούσμα ή τα κρούσματα.

Συστήνεται, οι γονείς των υπολοίπων παιδιών να ενημερώνονται για την παρουσία κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα και να συμβουλευτούν τον ιατρό τους σε περίπτωση που το δικό τους παιδί εμφανίσει ανάλογα συμπτώματα.

Related posts

Στρεπτόκοκκος: Πότε οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό – «Να μην περιμένουμε δύο με τρία 24ωρα»

Ευχάριστα νέα για την 39χρονη ερπετολόγο που τη δάγκωσε οχιά: Βελτιώθηκε η κατάστασή της

Oμάδα Σύνταξης

Πασχαλινό τραπέζι σε 1752 άπορους δημότες στο Δήμο Φυλής

Oμάδα Σύνταξης