dimosiografika.gr
Image default
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λέκκας: Στην «κόκκινη ζώνη» της κλιματικής αλλαγής η Ελλάδα – Πιο θερμό καλοκαίρι

Κοινοποίηση

Για το ενδεχόμενο να έχουμε πιο θερμό καλοκαίρι αλλά και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει επισημάνει εδώ και καιρό τα όσα δραματικά θα ακολουθήσουν αν δεν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάτι και φουντώνουν τα σενάρια με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει στο μέλλον συνθήκες Αφρικής.

«Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι»

Ο Ευθύμιος Λέκκας αρχικά σχολίασε τις προβλέψεις για το επίπεδο που θα κυμανθούν οι θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι: «Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι προοπτικές για το επόμενο καλοκαίρι είναι δυσοίωνες. Και αυτό το υπογραμμίζουν οι μεγάλές θερμοκρασίες οι οποίες αυτή την στιγμή υπάρχουν στην Ισπανία, στην Γαλλία αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα. Όλα αυτά εντάσσονται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση».

Σχετικά με την κλιματική κρίση ο καθηγητής ανέφερε: «Κλιματική κρίση σημαίνει ότι αυξάνει η θερμοκρασία αργά και σταθερά, λόγω της ανθρωπογενούς παρέμβασης και αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Όχι μόνο από την άποψη εκδήλωσης πυρκαγιών, της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, της βιοποικιλότητας, όλα αυτά ουσιαστικά καταλήγουν στην ερημοποίηση. Μία ”Σαχάρια εικόνα”, όπου δεν υπάρχει βιοποικιλότητα και κυρίως δεν υπάρχει η επάρκεια νερού και υπάρχει απογύμνωση του εδάφους και βεβαίως δασικές φωτιές».

«Εκείνο που μας απασχολεί είναι να δούμε τη συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας, διαχρονικά σε μία δεκαετία με δεκαπενταετία. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η γενική εικόνα», τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Για τα μέτρα πρόληψης που θα μπορούσαμε να πάρουμε ο κ. Λέκκας πρότεινε: «Μπορούμε να πάρουμε και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο και πρέπει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα για να παίρνουμε μέτρα, σαν κράτη, σαν άτομα και σαν ομάδες, είναι πολύ σημαντικό αυτό».

Ανησυχητικά είναι τα σενάρια και για την στάθμη του νερού. Ειδικά για την Ελλάδα υπογράμμισε ο καθηγητής: «Το μείζον πρόβλημα είναι να διατηρήσουμε και τα επιφανειακά νερά, αλλά κυρίως τα υπόγεια νερά. Στην Μύκονο αυτή την στιγμή υπάρχουν χιλιάδες γεωτρήσεις, οι οποίες αντλούν όσο νερό μπορούν να αντλήσουν, αλλά μέσα σε δύο χρόνια θα έχουμε υφαλμύρωση, δηλαδή θα ”μπει” η θάλασσα μέσα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν αναστρέφεται».

cnn.gr

Related posts

To Netflix ξεκίνησε να στέλνει το νέο αυξημένο λογαριασμό για όσους μοιράζονται κωδικούς

Oμάδα Σύνταξης

Τουρκία: Δημοσιογράφος προειδοποιεί για απόπειρα δολοφονίας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Oμάδα Σύνταξης

Μόλις οι γιατροί είπαν στη μητέρα πως το βρέφος στην Άρτα είναι νεκρό «πήγε να πηδήξει από το μπαλκόνι»

Oμάδα Σύνταξης