dimosiografika.gr
Image default
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λαμία: Εξιχνιάσθηκε απάτη σε βάρος ηλικιωμένης – Συνελήφθησαν δύο άτομα, αναζητούνται άλλα δύο

Κοινοποίηση

Από την Ασφάλεια Λαμίας, εξιχνιάσθηκε άμεσα υπόθεση απάτης ηλικιωμένης, η οποία είχε γίνει τις πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου (11-11-2023). Ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα, άντρας – γυναίκα, μέλη εγκληματικής ομάδας, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Επιπλέον, αναζητούνται δύο ακόμα άτομα, άντρας – γυναίκα, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται, συνεργοί των συλληφθέντων, οι οποίοι ανέλαβαν να τηλεφωνήσουν στο υποψήφιο θύμα τους. 

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι άγνωστοι προσποιούμενοι τον γιατρό και συγγενικό πρόσωπο της ηλικιωμένης, της τηλεφώνησαν και με το πρόσχημα ότι το συγγενικό της πρόσωπο είχε τραυματιστεί σοβαρά και χρειαζόταν άμεσης χειρουργικής επέμβασης, απαίτησαν από εκείνη χρηματικό ποσό. 

Την έπεισαν να τοποθετήσει μέσα σε πλαστική σακούλα 8.400 ευρώ και να τα πετάξει από το μπαλκόνι του σπιτιού της όπου περίμενε μια γυναίκα, η οποία αφού πήρε τα χρήματα, στη συνέχεια μαζί με συνεργό της, τα μετέφεραν σε περιοχή της Αττικής, για να τα παραδώσουν σε άλλους  συνεργούς τους. 

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα ρούχα που φορούσε η γυναίκα, κατά τη διενέργεια της παράνομης πράξης τους, καθώς και χρηματικό ποσό. 

 Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, στοχεύοντας στην ενημέρωση των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των μεγαλύτερων, υπενθυμίζει πάλι χρήσιμες συμβουλές με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή εξαπάτησής τους. 

 Συγκεκριμένα οι επιτήδειοι, προκειμένου να τους προσεγγίσουν και να τους εξαπατήσουν: 

Επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους. 

Επικοινωνούν μαζί τους τηλεφωνικά ή τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ. 

Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους. 

Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων. 

Τα χρηματικά ποσά, που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο παρελθόν δράστες έχουν μεταφέρει με αυτοκίνητο ηλικιωμένους ακόμα και σε Τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να τους τα παραδώσουν. 

Σε κάθε περίπτωση παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης εις βάρος τους. Αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά απατών μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.astynomia.gr

Related posts

Κεφαλονιά: Έβλεπε το 3 ετών παιδί της να πνίγεται και δεν ήξερε μπάνιο για να το βοηθήσει

«Πράσινος Αγροτουρισμός»: Με ποιον τρόπο συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Σκουριές: Επανεκκινεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της χώρας

Oμάδα Σύνταξης