dimosiografika.gr
Image default
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑ

Με υπέρταση πάνω από 3.000.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, αδιάγνωστοι πάνω από 1.000.000 – Πώς γίνεται η διάγνωση

Κοινοποίηση

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους πολίτες της χώρας μας κρούουν οι επιστήμονες ενόψει της 17ης Μαΐου που έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Υπέρταση, τονίζοντας πως οι ασθενείς με την εν λόγω νόσο στην Ελλάδα ανέρχονται σε 3.000.000.

«Ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς παραμένει η υπέρταση» υπογραμμίζει η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης.

Οι ασθενείς με υπέρταση που δεν έχουν διαγνωστεί πάνω είναι 1 εκατ. όπως επίσης και οι πολίτες της χώρας μας με αρύθμιστη πίεση.

Υπέρταση στην Ελλάδα έχουν 4 στους 10 ενήλικες και 2 στους 3 ηλικιωμένους.

Η υπέρταση, σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί την πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και έναν από τους ισχυρότερους για στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης 3 στους 10 ασθενείς έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία ενώ οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της υπέρτασης
Η διάγνωση πραγματοποιείται «μόνο» με τη μέτρηση της πίεσης.

Η αξιόπιστη διάγνωση απαιτεί σχολαστική μεθοδολογία και επιβεβαίωση με επανάληψη μετρήσεων της πίεσης, συχνά και εκτός ιατρείου (με 24ωρη καταγραφή ή στο σπίτι).

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες υπάρχουν διάφορα μέσα ώστε να μειωθεί η πίεση χωρίς φάρμακα ενώ ρύθμισή της μπορεί να γίνει για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις με καλά μελετημένα δραστικά σκευάσματα.

Μερικά από τα πιο δραστικά μέτρα είναι η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορο βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ.

Παράλληλα οι γιατροί συνιστούν τη διακοπή του καπνίσματος.

Η φαρμακευτική θεραπεία της υπέρτασης

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η θεραπεία είναι καθημερινή και επιλέγεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης. Συχνά δε χρειάζεται συνδυασμός 2 ή περισσότερων φαρμάκων.

«Η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο» σημειώνουν οι ειδικοί.

Δωρέαν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης σε 11 μεγάλα αστικά κέντρα
Στα πλαίσια του Παγκόσμιου Προγράμματος ΜΜΜ (May Measurement Month) της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης, η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης όπως ανακοίνωσε θα πραγματοποιήσει δωρεάν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες, 15-27 Μαΐου 2023 σε 11 μεγάλα αστικά κέντρα – Αθήνα (Avenue Mall Athens), Θεσσαλονίκη (Mediterranean Cosmos (Official), Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Βόλο, Καβάλα, Καλαμάτα, Λάρισα, Τρίπολη και Χανιά.

Το Παγκόσμιο πρόγραμμα ΜΜΜ έχει σκοπό να ενημερώσει τον γενικό πληθυσμό για την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της υπέρτασης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισής της.

newsbeaST

Related posts

Απολογισμός Υπουργείου Εσωτερικών 2019 – 2023: «Δημιουργούμε το νέο αποτελεσματικό και αξιόπιστο κράτος»

Oμάδα Σύνταξης

”World Powerlifting Parkinson Open for World Parkinson’s Day 2023” – Erasmus+ SENS

Βουλή – Μητσοτάκης: Τα τρία πρόσθετα μέτρα για την ακρίβεια σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Oμάδα Σύνταξης