dimosiografika.gr
Image default
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΥΓΕΙΑΧΡΗΣΤΙΚΑ

Νότια Κορέα: Η Βόρεια Κορέα εκτελεί ανθρώπους για εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά

Κοινοποίηση

«Το δικαίωμα στη ζωή των πολιτών της Βόρειας Κορέας φαίνεται να απειλείται σε μεγάλο βαθμό», ανέφερε το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα εκτελεί ανθρώπους για ναρκωτικά, για αναδιανομή ειδήσεων από μέσα της Νότιας Κορέας και για θρησκευτικές δραστηριότητες καθώς καταστέλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία των πολιτών της, όπως ανέφερε σήμερα σε έκθεση η Νότια Κορέα.

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, που διαχειρίζεται τις υποθέσεις Σεούλ-Πιονγκγιάνγκ, βάσισε την έκθεση των 450 σελίδων σε μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν από το 2017 έως 2022 από πάνω από 500 Βορειοκορεάτες που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους.

«Το δικαίωμα στη ζωή των πολιτών της Βόρειας Κορέας φαίνεται να απειλείται σε μεγάλο βαθμό», ανέφερε το υπουργείο στην έκθεση.

«Γίνονται εκτελέσεις για ενέργειες που δεν δικαιολογούν την θανατική ποινή, όπως για εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, τη αναδιανομή βίντεο της Νότιας Κορέας και για θρησκευτικές δραστηριότητες καθώς και δραστηριότητες που σχετίζονται με δεισιδαιμονίες».

Το Reuters δεν μπόρεσε να διασταυρώσει ανεξάρτητα τα ευρήματα της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης αλλά τα στοιχεία αυτά συμβαδίζουν με έρευνες των Ηνωμένων Εθνών και εκθέσεις από μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Η Βόρεια Κορέα έχει απορρίψει τις επικρίσεις για τις συνθήκες αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, λέγοντας ότι αποτελούν μέρος συνωμοσίας με στόχο την ανατροπή της ηγεσίας της.

Κατάφωρες καταπατήσεις δικαιωμάτων

Η έκθεση έδωσε λεπτομέρειες για κατάφωρες από το κράτος καταπατήσεις δικαιωμάτων σε κοινότητες, σωφρονιστικών ιδρυμάτων και αλλού, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων εκτελέσεων, βασανιστηρίων και αυθαίρετων συλλήψεων.

Θάνατοι και βασανιστήρια συμβαίνουν συχνά σε εγκαταστάσεις κράτησης και ορισμένοι άνθρωποι εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες αφού συνελήφθησαν καθώς προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε ενώ η Νότια Κορέα επιδιώκει να τονίσει την αποτυχία της απομονωμένης γειτονικής της χώρας να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης ενώ σπεύδει να ενισχύσει το πυρηνικό και το πυραυλικό της οπλοστάσιο.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ δήλωσε ότι η έκθεση αναμένεται να ενημερώσει καλύτερα τη διεθνή κοινότητα για τις «αποτροπιαστικές» καταπατήσεις της Πιονγκγιάνγκ, λέγοντας ότι η Βόρεια Κορέα δεν αξίζει καμία οικονομική βοήθεια όσο προσπαθεί να υλοποιήσει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.

Η προσέγγιση από τον συντηρητικό Γιουν σηματοδοτεί σαφή αλλαγή από αυτή του φιλελευθέρου προκατόχου του, του Μουν Τζε-ιν, που δέχθηκε κριτική για μια λιγότερο ξεκάθαρη τοποθέτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα καθώς προσπαθούσε να βελτιώσει τις σχέσεις και να δημιουργήσει μια καλή σχέση με τον ηγέτης της, τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το υπουργείο Ενοποίησης είναι υποχρεωμένο βάσει νόμου να συντάσσει ετήσια αξιολόγηση της κατάστασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα.

Περίπου 34.000 Βορειοκορεάτες έχουν εγκατασταθεί στη Νότια Κορέα αλλά ο αριθμός όσων έχουν αυτομολήσει έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των αυστηρότερων μέτρων ασφάλειας στα σύνορα.

Οι αφίξεις από τη Βόρεια Κορέα διαμορφώθηκαν στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των μόλις 63 το 2021, εν μέσω lockdown λόγω της COVID-19, πριν αυξηθούν στις 67 το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

Αποτελέσματα Ελογών 2023: Στο 16% το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής, δεύτερο ιστορικό υψηλό στη μεταπολίτευση

Oμάδα Σύνταξης

Αττική: Εξαρθρώθηκε συμμορία Αλβανών που «ξάφριζε» σπίτια – Πάνω από 230.000 ευρώ η λεία τους

Oμάδα Σύνταξης

Καισαριανή: Έκρηξη σε υπόγειο υποσταθμό της ΔΕΗ – Κίνηση και διακοπή ρεύματοςω