dimosiografika.gr
Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουκρανία, μεταναστευτικό και ενέργεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες

Κοινοποίηση

Αύριο οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ενημερωθούν για τη χρεοκοπία των αμερικανικών τραπεζών
Ουκρανία, μεταναστευτικό και ενέργεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες


Ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθούν η Ουκρανία, η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, η ενέργεια, το μεταναστευτικό και η οικονομία. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 12:30 (ώρα Ελλάδας) με ένα γεύμα των ευρωπαίων ηγετών με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ στη συνέχεια θα έχουν την καθιερωμένη συνάντησή τους με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, γύρω στις 16:00 (ώρα Ελλάδας).

Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ξεκινήσουν με πρώτο θέμα την Ουκρανία. Στην αρχή της συνάντησης ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στους ευρωπαίους ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ακλόνητη δέσμευσή τους να βοηθήσουν την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των εργασιών για λογοδοσία της Ρωσίας και της κατάσχεσης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων με σκοπό την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή-πρόσκληση προς τους 27 ευρωπαίους ηγέτες, «το σημαντικότερο είναι ότι η ΕΕ εργάζεται για την επείγουσα κλιμάκωση της παραγωγής και της παράδοσης πυρομαχικών στην Ουκρανία, με στόχο να παρασχεθούν στη χώρα 1 εκατομμύριο οβίδες πυρομαχικών μέσα στους επόμενους 12 μήνες και να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση». Για το σκοπό αυτό, η ΕΕ θα χρειαστεί να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να υπογραμμίσει τη δέσμευσή του να «διατηρήσει και να αυξήσει τη συλλογική πίεση στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω πιθανών πρόσθετων περιοριστικών μέτρων». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να δηλώσει αποφασισμένο να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την καταστρατήγηση των κυρώσεων εντός της ΕΕ, αλλά και από τρίτες χώρες. Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα «λάβει υπόψη» τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν και της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης και μεταφοράς Ουκρανών παιδιών από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία. «Η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει αμέσως την ασφαλή επιστροφή των Ουκρανών που μεταφέρθηκαν ή απελάθηκαν βίαια στη Ρωσία, ιδιαίτερα των παιδιών», αναμένεται να τονίσουν οι ηγέτες.

Επί τάπητος η οικονομία
Το δεύτερο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και η περαιτέρω εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς. Θα εξεταστούν τρόποι για την ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας της ΕΕ και την ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις για την ενίσχυση της τεχνολογικής βάσης της ΕΕ και την επίτευξη των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, οι ηγέτες θα πρέπει να επιμείνουν στην «κινητοποίηση των υφιστάμενων κεφαλαίων και των υφιστάμενων χρηματοπιστωτικών μέσων» για τη στήριξη στρατηγικών βιομηχανικών τομέων. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν αποκλείεται ορισμένοι ηγέτες να αναφερθούν στην ιδέα του Ταμείου Κυριαρχίας, ωστόσο το θέμα αυτό θα συζητηθεί περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να έχουν μια εις βάθος ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εμπορική πολιτική της ΕΕ, υπό το φως του σημερινού γεωπολιτικού πλαισίου.

Ενέργεια και μεταναστευτικό
Θα ακολουθήσει το θέμα της ενέργειας. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους για την εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε προσιτές τιμές.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, θα εξεταστεί η εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου. Η Πρόεδρος της Επιτροπής και η Σουηδική Προεδρία θα ενημερώσουν σχετικά με το θέμα αυτό. Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να υπενθυμίσουν ότι η μετανάστευση είναι μια «ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει σε αυτό το θέμα τον Ιούνιο.

Δεύτερη μέρα
Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, στις 24 Μαρτίου, θα γίνει η λεγόμενη «Σύνοδος Κορυφής για το Ευρώ», σε περιεκτική μορφή, όπου οι Πρόεδροι της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Eurogroup Πασκάλ Ντοναχιου, θα ενημερώσουν τους ευρωπαίους ηγέτες για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Αναμένεται να συζητηθεί και η πρόσφατη αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών, λόγω της χρεοκοπίας αμερικανικών τραπεζών και της αναταραχής της ελβετικής τράπεζας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για το συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών και ανταλλαγή απόψεων για την οικονομική διακυβέρνηση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τη νομοθετική της πρόταση στις αρχές Απριλίου. «Κάποιοι ηγέτες ζητούν να υπάρξει μια πραγματική συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση, επειδή πιστεύουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το κατάλληλο πολιτικό επίπεδο γι’ αυτή τη συζήτηση», ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος. Δεν αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα σε αυτή τη Σύνοδο, αλλά είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ανταλλάξουν τις απόψεις τους για το ζήτημα αυτό, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

ΠΗΓΗ; newsbeast

Related posts

Στο 11,4% η ανεργία τον Φεβρουάριο του 2023

Oμάδα Σύνταξης

ΔΥΠΑ: Ξεπέρασαν τις 61.000 οι πληρωμές σε ανέργους που πιστοποιήθηκαν σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

Oμάδα Σύνταξης

Τέλος επιτηδεύματος: Μειώνεται ή μηδενίζεται στους κλάδους πολιτισμού και χειροτεχνίας

Oμάδα Σύνταξης