dimosiografika.gr
Image default
ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στεφανής: Επίδειξη ισχύος από τον Ερντογάν με το ελικοπτεροφόρο «Anadolu»

Κοινοποίηση

Ως μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος αντιλαμβάνεται την απόκτηση του ελικοπτεροφόρου «TCG Anadolu» από την Τουρκία, ο πρώην υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ειδικότερα, ο πρώην υφυπουργός Άμυνας σημειώνει ότι «ο Ερντογάν εδώ και χρόνια θέλει να αναδείξει τη χώρα, ως μία όχι μόνο από τις περιφερειακές αλλά από τις κεντρικές δυνάμεις του πλανήνη», ενώ συμπλήρωσε πως «τη δεδομένη στιγμή, ενόψει εκλογών, θέλει να δείξει την αποτελεσματικότητά του έναντι της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορεί ότι υπόσχεται πράγματα στον τουρκικό λαό και δεν τα κάνει».

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό την προεδρεία Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου
«Αλλάζει ο τρόπος, η διαδικασία και ο χειρισμός. Η στρατηγική δεν πρόκειται να αλλάξει και γι αυτό το λόγο λοιπόν και εμείς οφείλουμε πολύ σωστά με ηρεμία, με αποφασιστικότητα, με προγραμματισμό να κάνουμε αυτά που κάναμε. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο κομμάτι το επιχειρησιακό και της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρομαι και στο κομμάτι των εξωτερικών σχέσεων και των διεθνών συμφωνιών που έχουμε συνυπογράψει. Ισχυρές συμμαχίες με ισχυρούς συμμάχους. Κοιτάξτε τώρα τι γίνεται στην άσκηση «Ηνίοχος», η οποία θα ξεκινήσει 24 του μήνα. Να δούμε λίγο την Περιφέρειά μας το τι γίνεται, τι γίνεται στο Κοσσυφοπέδιο, τι γίνεται στην Ουκρανία, τι γίνεται στη Συρία, τι γίνεται στη Λιβύη, τι γίνεται στο Σουδάν τώρα και πόσο ισχυροί πρέπει να είμαστε για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τα δίκαια του Ελληνισμού», προσθέτει.

Έχει μείνει πίσω ελληνική αμυντική βιομηχανία σε σχέση με την Τουρκία;
Σε σχέση με την ελληνική αμυντική βιομηχανία, ο κ. Στεφανής σημείωσε πως «έχουμε αφήσει επί σειρά ετών την Ελληνική αμυντική βιομηχανία με όχι σωστό χειρισμό».

Ωστόσο, συμπληρώνει πως «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες προς αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν πάνω από 186 ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται αποκλειστικά ή παράπλευρα με την Εθνική άμυνα, δίνοντας δουλειά σε Έλληνες πολίτες και παράγοντας έργο και εισάγοντας συνάλλαγμα. Υπάρχουν εξαιρετικές εταιρείες. Η παγκόσμια παραγωγή του άρματος LEOPARD, δεν μπορεί να γίνει αν κάποιο ελληνικό εργοστάσιο, να μην πω ποιο είναι, δεν παράγει το αιρκοντίσιον για την παγκόσμια παραγωγή. Άρα λοιπόν βλέπουμε ότι έχουμε δυνατότητες. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, εξαιρετικό δυναμικό. Τι χρειάζεται. Χρειάζεται συντονισμός και χρειάζεται και μια ώθηση έτσι ώστε να αναδείξουμε και τον τομέα αυτό».

Οι δυσκολίες κατασκευής άρματος μάχης
Αναφορικά με τις προσπάθειες κατασκευής άρματος μάχης, που επιχειρεί η Τουρκία εδώ και καιρό, ανέφερε πως «το τουρκικό άρμα είναι ένα πλάνο το οποίο ξεκίνησε από το 2004. Το πρωτότυπο ήταν να παρουσιαστεί το 2012. Όμως υπάρχουν συνεχείς αναβολές. Έχουμε φτάσει το 2023 και ακόμα δεν είναι έτοιμο».

Ο κ. Στεφανής εξηγεί πως «ο σκελετός του είναι κάτι πολύ εύκολο (να το φτιάξεις). Δύο είναι τα κυρίαρχα πράγματα σε ένα οπλικό σύστημα, ο κινητήρας του και το σύστημα ελέγχου πυρός. Αυτά τα δύο λοιπόν πράγματα δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να τα κατασκευάσει, λόγω δυνατοτήτων».

Στη συνέχεια, αναλύει πως «δεν μπορεί εύκολα να κατασκευάσει ένα κινητήρα άρματος ο οποίος είναι περίπου 25.000 κυβικά και βγάζει γύρω στα 1.600 άλογα. Καταλαβαίνουμε ότι οι δυνατότητες που πρέπει να έχει ένα εργοστάσιο είναι πέρα από τις δυνατότητες της Τουρκίας», ενώ προσθέτει πως «προσπαθούσε με τη Γερμανία τόσο καιρό να της παραδώσει τον κινητήρα. Η Γερμανία δεν τα κατάφερε. Αποτάθηκε στη Ρωσία, δεν έγινε δυνατόν. Τώρα συζητάει για κινεζικό κινητήρα. Δεν ξέρουμε και εκεί αν θα πετύχει. Πρέπει ο κινητήρας μετά να είναι συμβατός με αυτό που έχουν κατασκευάσει. Είναι μία προσπάθεια η οποία δεν ξέρουμε πότε θα έχει αποτέλεσμα, πλην όμως είναι κάτι που το πολεμά η Τουρκία εδώ και πάρα πολύ καιρό».

«Η λογική του πολέμου σήμερα έχει φύγει από το όπλο και το βλήμα»
Παράλληλα, τονίζει πως «βλέπουμε και την προσπάθειά της Τουρκίας να αναβαθμίσει τα F16 της και τα αεροπλάνα με τους Αμερικανούς. Η λογική του πολέμου αυτή τη στιγμή έχει φύγει από το όπλο και το βλήμα. Παλιά λέγαμε να έχουμε πολλά βλήματα και όπλα να πολεμήσουμε. Τώρα η λογική είναι στον τρόπο με τον οποίο τα κατευθύνεις αυτά».

Συμπληρώνει, δε, ότι «επικοινωνίες και link έτσι ώστε να μπορέσουν αυτά να είναι διαλειτουργικά μεταξύ τους. Δεν μπορούμε να φανταστούμε αυτή τη στιγμή σε ένα σύγχρονο πεδίο μια στρατιωτική μονάδα, ένα πλοίο ή ένα αεροσκάφος να είναι κάπου στο χώρο «τυφλό» και να μην έχει τη δυνατότητα να «δει», να εισέλθουν οι πληροφορίες σε αυτό, να επεξεργαστούν οι πληροφορίες από το οπλικό σύστημα και να παρουσιάσουν στον διοικητή του συστήματος είτε είναι ο διοικητής μονάδας, είτε ο κυβερνήτης, είτε ο πιλότος τα σημαντικότερα στοιχεία με προτεραιοποίηση για να πάρει απόφαση».

Για το προπαγανδιστικό βίντεο της Τουρκίας τον απόπλου του «Anadolu» για τη Μαύρη Θάλασσα ανέφερε πως «αυτό το οποίο παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή να γίνεται από την Τουρκία, δείχνει το πόσο σωστή είναι η στρατηγική της Ελλάδος, η οποία δεν στέκεται στα μικρά αλλά κοιτάει τη μεγάλη εικόνα».

Εξηγώντας, επισημαίνει πως «δεν στέκεται σε μια πρόσκαιρη εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά βλέπει τη μεγάλη εικόνα και κατανοεί ότι η Τουρκία κάποια στιγμή θα επιστρέψει με με επιθετικό τρόπο είτε ο Ερντογάν επανεκλεχθεί είτε επανεκλεγεί ο αντίπαλός του. Η στρατηγική λοιπόν η δικιά μας είναι σωστή. Κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα και κοιτάμε το πιο σημαντικό για την πατρίδα μας να ενισχύσουμε και να ισχυροποιήσουμε την Ελλάδα. Αυτό είναι το σημαντικότερο».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως είναι δεδομένο ότι «ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος στην Τουρκία θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ίδια πολιτική. Είναι κυρίαρχη απειλή για την Ελλάδα η Τουρκία και οφείλουμε να το αντιληφθούμε».

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Related posts

Κασσελάκης: «Δεν θα αφήσω κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ» – Τι είπε για Αχτσιόγλου και «Ομπρέλα»

Oμάδα Σύνταξης

Σούπερ μάρκετ: Αλλάζουν τα ταμπελάκια των προϊόντων στα ράφια

Oμάδα Σύνταξης

Επιστροφή εισφορών από τον ΕΦΚΑ σε χιλιάδες εργαζομένους

Oμάδα Σύνταξης