dimosiografika.gr
Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Νο.1 επάγγελμα που απειλείται περισσότερο από το ChatGPT

Κοινοποίηση

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια δεν προέβλεψαν αν θα χαθούν πράγματι θέσεις εργασίας στο μέλλον.

Οι λογιστές κινδυνεύουν περισσότερο από τις νέες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον οι μισές λογιστικές εργασίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν πολύ πιο γρήγορα με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, το ίδιο ισχύει και για τους μαθηματικούς, τους διερμηνείς, τους συγγραφείς και γενικά σχεδόν το 20% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εφαρμογές που έχουν ενσωματώσει το GPT ανταποκρίνονται καλύτερα σε εργασίες όπως η μετάφραση, η ταξινόμηση, η δημιουργική γραφή και η δημιουργία κώδικα υπολογιστή.

Άλλα επαγγέλματα που θεωρούνται «εκτεθειμένα» είναι οι ειδικοί δημοσίων σχέσεων, οι δικαστικοί ρεπόρτερ καθώς και όσοι ειδικεύονται στην τεχνολογία Blockchain.

Τα επαγγέλματα που θα επηρεαστούν λιγότερο

Από την άλλη πλευρά, οι θέσεις εργασίας που θα επηρεαστούν λιγότερο από την τεχνολογία είναι οι μάγειρες, οι μηχανικοί μοτοσικλετών και οι εργαζόμενοι σε εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι ερευνητές δεν προέβλεψαν αν θα χαθούν πράγματι οι θέσεις εργασίας, δήλωσε ο Ματ Μπιν, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα, ο οποίος μελετά τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας και δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Στην έκθεση δεν υπάρχει επίσης ακριβής πρόβλεψη σχετικά με το τι θα αλλάξει και πότε στο εργασιακό περιβάλλον», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μπιν επισήμανε πως η πραγματική πρόκληση αφορά τις εταιρείες, τα σχολεία και τους φορείς χάραξης πολιτικής, οι οποίοι μελλοντικά θα πρέπει να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προσαρμοστούν.

Πάντως άλλες πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικό χρόνο και να παράγει καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι ο άνθρωπος.

Σε ένα πείραμα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης που επικεντρώθηκε σε επαγγελματίες με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, οι ερευνητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

ΠΗΓΗ: wall street journal, kathimerini.gr

Related posts

Νέα ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό – Στάση εργασίας αύριο Πέμπτη 6/4 σε λεωφορεία, τρόλεϊ από 11:00 έως 16:00

Oμάδα Σύνταξης

Τραγωδία στην Πιερία: Νεκρή 85χρονη που καταπλακώθηκε από στέγαστρο στην αυλή του σπιτιού της

Oμάδα Σύνταξης

Τέλος η θανατική ποινή για ορισμένα εγκλήματα στη Μαλαισία: Θα μαστιγώνονται ή θα μένουν 40 χρόνια στη φυλακή οι ένοχοι

Oμάδα Σύνταξης