dimosiografika.gr
Image default
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Blue Horizon: Προφυλακιστέοι ο πλοίαρχος και ο ύπαρχος για το θάνατο του Αντώνη

Κοινοποίηση

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν νωρίς τη Δευτέρα (11/9) ο πλοίαρχος και ο ύπαρχος του Blue Horizon για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά.

Η απόφαση για τον υποπλοίαρχο και τον λοστρόμο θα ληφθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο, καθώς υπήρξε διαφωνία ανακρίτριας με τον εισαγγελέα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο ύπαρχος προέβλεψε και αποδέχτηκε ως ενδεχόμενο, τον πνιγμό από εισρόφηση θαλασσίου ύδατος του 36χρονου τον οποίο οδήγησε στο κενό με σωματική βία ενώ στη συνέχεια έδωσε έγκριση για άμεση αναχώρηση του πλοίου.

Στον πλοίαρχο που κατηγορείται για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη για θανατηφόρα έκθεση.

Ο ίδιος στην κατάθεσή του φέρεται να υποστηρίζει ότι κινήθηκε σύμφωνα τον κανονισμό όταν ενημερώθηκε ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα και ενημέρωσε το λιμενικό.

Από την πλευρά του ο ύπαρχος στην κατάθεσή του, φέρεται να υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες ,ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ότι συνέβη αλλά δεν αποδέχεται το νομικό χαρακτηρισμό της πράξης ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο.

«Πάτησε στο νύχι του καταπέλτη. Γλυστρησε και αυτός και εγώ. Εκείνος έπεσε. Ηθελα να πέσω να βοηθήσω αλλά είχε ήδη απομακρυνθεί το πλοίο» φαίρεται να ισχυρίστηκε ο ίδιος στην απολογία του.

Συμπλήρωσε, δε, ότι «όταν γύρισα προς τα πίσω για να πάρω σωστικό μέσο ο άνθρωπος είχε πνιγεί από την περιδινιση».

Το κατηγορητήριο για τον ύπαρχο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ:

«Αφού απομάκρυνες το τελευταίο σκοινί πρόσδεσης του πλοίου από τον κάβο της προβλήτας, προκειμένου το πλοίο να αναχωρήσει και επέστρεψες στη ράμπα επιβίβασης οχημάτων (καταπέλτης) ενόσω ακόμη αυτή δεν είχε ανελκυστει αλλά εφαπτόταν στην προβλήτα του λιμένος, όταν αντελήφθης ότι ο Αντώνης Καριώτης ανέβηκε τρέχοντας στην ράμπα επιβίβασης οχημάτων με σκοπό να επιβιβαστεί στο πλοίο και ενώ ο τελευταίος επανερχόταν επανειλημμένως σε μια διαρκή προσπάθεια του να επιβιβαστεί, εσύ επέμεινες συνεχίζοντας τις επανειλημμένες ωθήσεις σου σπρώχνοντας και τραβώντας τον με τα χέρια σου προς την προβλήτα, φωνάζοντας του “έξω ρε”, μολονότι στο μεταξύ είχαν τεθεί σε λειτουργία οι μηχανές του πλοίου και αυτό είχε ήδη αρχίσει να απομακρύνεται από την προβλήτα, με αποτέλεσμα ο 36χρονος υφιστάμενος την ως άνω σωματική βία από εσένα, να πέσει στο κενό που δημιουργήθηκε εκ της κίνησης του πλοίου μεταξύ της προβλήτας και του καταπέλτη, ο οποίος δεν είχε ακόμη ανελκυθει και ασφαλιστεί και να βρεθεί στην θάλασσα, στο σημείο που αναδεύονταν τα ύδατα έμπροσθεν των μηχανών των πλοίων (στην πρύμνη).

Επιπροσθέτως, αμέσως μετά την πτώση του άτυχου άνδρα στη θάλασσα και ενώ τον παρατηρούσες καθώς εκείνος αναδευόταν εντός των υδάτων κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας συνεπεια της κίνησης των μηχανών του πλοίου, ήτοι ευρίσκετο σε κατάσταση που αδυνατούσε να επιπλεύσει κολυμπώντας, έδωσες την έγκριση για άμεση αναχώρηση φωνάζοντας στο φορητό VHF που κρατούσες την φράση ” φεύγουμε – φεύγουμε “, με αποτέλεσμα να μην δρομολογηθούν όλες οι ενδεδειγμένες προβλεπόμενες ενέργειες. (Παύση μηχανών, ρίψη σωσιβιου, χρήση σωσιβιας λέμβου κλπ).

Συνέπεια της ως άνω συμπεριφοράς σου, ήταν να επέλθει εντός ολίγων λεπτών από την πτώση στην θάλασσα, ο θάνατος του 36χρονου εκ πνιγμού, από εισρόφηση θαλασσίου ύδατος, αποτέλεσμα που προέβλεψες και αποδέχτηκες ως ενδεχόμενο να επέλθει».

Related posts

Του ζήτησε να εμφανιστεί γυμνός στο Facebook, τον κατέγραψε σε βίντεο και του ζήτησε 7.500 ευρώ

Oμάδα Σύνταξης

Αυξήθηκαν οι νεκροί από την κακοκαιρία στην Ιταλία: Ξεκινά έρευνα για την εξακρίβωση των αιτιών του θανάτου τους

Oμάδα Σύνταξης

Καύσωνας: Δύσκολο διήμερο με 46άρια, «βουτιά» της θερμοκρασίας την Πέμπτη – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ