dimosiografika.gr
Image default
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Encore»: Ομαδική έκθεση για τη νέα ελληνική ζωγραφική στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Κοινοποίηση

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση «Encore: νέα ελληνική ζωγραφική» στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, από τις 27 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2023. Στην έκθεση, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), περιλαμβάνονται έργα 33 ζωγράφων έως περίπου 40 ετών. Το κριτήριο δεν είναι αυστηρά ηλικιακό αλλά κατά κύριο λόγο αισθητικό: η έκθεση αναζητά νέες μορφές, γλώσσες και χειρονομίες, καλλιτέχνες που διερευνούν καινούργιους, συναρπαστικούς και αναπάντεχους δρόμους στη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υψηλή ζωγραφική ποιότητα και, παράλληλα, επιδιώκει να προτείνει μεθοδολογικά εργαλεία για την κατανόηση και την αξιολόγηση της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής.

Η έκθεση έχει προκύψει από συστηματική έρευνα πεδίου, επισκέψεις στα εργαστήρια και εκτεταμένες συζητήσεις με τους καλλιτέχνες. Λαμβάνει δομικά υπόψη της τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι οι ζωγράφοι σκέφτονται το παρόν και την ιστορικότητα τόσο του έργου τους όσο και ευρύτερα της σύγχρονης ζωγραφικής.

Η έκθεση «Encore» φιλοδοξεί να αποτελέσει μείζον καλλιτεχνικό γεγονός. Θα θέσει τη ζωγραφική στο κέντρο της συζήτησης για τη σύγχρονη τέχνη. Θα αναδείξει τα κεντρικά θέματα που απασχολούν τους συγχρόνους ζωγράφους και θα συστήσει τους νεότερους από αυτούς στο ευρύτερο ελληνικό κοινό. Επιπλέον, σε μια εποχή που οι ιδιωτικές και δημοσιές χρηματοδοτήσεις για τον πολιτισμό επιμένουν στην υποστήριξη εφήμερων και άυλων έργων, η έκθεση θα επικεντρωθεί στην υλικότητα της ζωγραφικής.

Η έκθεση διοργανώθηκε σε μια πρώτη έκφανσή της το 2021 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου Λασιθίου και στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου. Περιλάμβανε 21 ζωγράφους και στόχος της ήταν να δοκιμαστούν στην εκθεσιακή πράξη οι ερευνητικές ιδέες των επιμελητών. Επιμελητές της πρώτης έκφανσης ήταν η Δρ. Ελένη Κούκου, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων και σύμβουλος συλλογών του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, και ο Θεόφιλος Τραμπούλης, συγγραφέας, επιμελητής εκθέσεων και σύμβουλος εκδόσεων του ΕΜΣΤ. Στη δεύτερη έκφανσή της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, η επιμελητική ομάδα διευρύνεται με την προσθήκη του Χριστοφόρου Μαρίνου, ιστορικού τέχνης και επιμελητή εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες
Ιλεάνα Αρναούτου, Κωσταντίνος Γιώτης, Νίκη Γκουλέμα, Γιώργος Γύζης, Ειρήνη Ευσταθίου, Ανέστης Ιωάννου, Αλεξία Καραβέλα, Στέλιος Καραμανώλης, Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, Παναγιώτης Κεφαλάς, Κική Κολυμπάρη, Γιώργος Κόντης, Καρολίνα Κρασούλη, Αριστείδης Λάππας, Βαρβάρα Λιακουνάκου, Άγγελος Μεργές, Νίκος Μόσχος, Ελένη Μπαγάκη, Αναστασία Παύλου, Δημήτρης Ρεντούμης, Δαυίδ Σαμπεθάι, Κατερίνα Σάρρα, Νικόλας Σημαντηράκης, Γιώργος Σταμκόπουλος, Σοφία Στεβή, Αντώνης Στοαντζίκης, Αναστάσης Στρατάκης, Sasha Streshna, Αντρέα Τζούροβιτς, Νίκος Τοπαλίδης, Στέλλα Τσουματίδου, Georgia Fambris, ΚΕΖ

Πληροφορίες
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023, 18:00-22:00.

Διάρκεια έκθεσης: 27 Ιουνίου – 10 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00, Δευτέρα κλειστά

Χώρος: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο)

Πληροφορίες: 210 5202420 | ΟΠΑΝΔΑ

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Related posts

Εντοπίστηκε η 48χρονη που είχε εξαφανιστεί στο Ηράκλειο Κρήτης

Oμάδα Σύνταξης

Η Ελλάδα δεύτερη στον κόσμο στα φωτοβολταϊκά – Τετραπλάσιες οι ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής σε σχέση με το 2019

Oμάδα Σύνταξης

Αύξηση των μέτρων της τροχαίας στην Επικράτεια λόγω των επικείμενων εκλογών

Oμάδα Σύνταξης